2018. március 29., csütörtök

Integrált kínai orvoslás, akupunktúra


A hagyományos kínai orvoslás több ezer éves múltra visszatekintő gyógyító rendszer. Követői a klasszikus írások és tapasztalatok szerint végzik munkájukat, felmérve az emberi test funkcionális (energetikai) állapotát, annak yin és yang aspektusait (azaz hiány és többlet, hideg és meleg, stb. ellentétpárok szerinti oldalait), ezek alapján összeállítva a kezelési tervet. Terápiás eszközei a gyógynövényterápia, az akupunktúra, a qigong és a tuina masszázs, egyebek mellett.

Az integrált kínai orvoslás ennél több. Az alapok ugyanazok, de megfogalmazzuk a qi, a yin-yang, és egyéb ősi élettani entitások modern elméletét – az idegrendszer, a hormonrendszer, a vérkeringés, a szervi funkciók és a tudati működés leghaladóbb szemlélete alapján. Integráljuk a nyugati orvoslás diagnosztikai és terápiás repertoárját, és ezeket (pl. EKG, laboreredmények, vérnyomás, CT, MR leletek, stb.) beillesztjük a taoista alapgondolkodás holisztikus szemléletébe.

Integrált orvoslás alatt azt a gyakorlatot értjük, amely során a fentiek mellé illesztjük az étrendi és a nyugati gyógynövény kezelést, a mozgásterápiát, valamint a pszichoszomatika szemléletét. Ez jelenleg az elérhető legátfogóbb és legalaposabb diagnosztikai és terápiás megközelítés. További információ róla itt érhető el.

Kezeléseink során a klasszikus terápiák továbbfejlesztett formáit is alkalmazzuk, így kihasználjuk a lézerfényben rejlő különleges és egyedi terápiás hatást, valamint beillesztjük a modern gyógynövény- és táplálkozástan legfrissebb eredményeit. Emellett messzemenően figyelembe vesszük a lélektani szempontokat, és felhasználjuk a pszichoszomatikus gyógyítás gazdag tárházát.

Az akupunktúra alkalmazásában a több ezer éves alapokon túl integráljuk a japán és a francia energetikai rendszert, így a kezelések rövidebbek és kevésbé megterhelők – míg a hatékonyság megmarad, vagy növekszik. Szükség esetén a triggerpontos rendszert használjuk, ami a fájdalomterápiában kiemelkedő hatékonyságú. Ha a helyzet megkívánja, köpölyt, moxát, kineziotape-et vagy tartós tűket, illetve ízületi mobilizációs technikákat és gyógytorna elemeket veszünk igénybe.

Nincsenek megjegyzések: