2012. január 11., szerda

Dr. Tóth András

2001-ben szereztem diplomát a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán, majd 2007-ben pszichiáter szakorvosi szakvizsgát tettem.

Szakorvosjelöltként előbb (az azóta megszűnt) Budai MÁV Kórház Ideggyógyászati Osztályán, majd a Nyírő Gyula Kórház II. Pszichiátriai Osztályán és az ennek keretében működő specializált játékszenvedély-terápiás részlegen szereztem tapasztalatot.

Pszichoterápiás képzésben integrált hipnoterápiás és szimbólumterápiás irányban Kácsándi Elviránál és dr. Daubner Bélánál, rövid dinamikus pszichoterápia területén a Tündérhegyi Európai Pszichoterápiás Képzésen részesültem.

Alapvetően pszichoterápiás szemléletű pszichiáter vagyok, nézetem szerint a lelki betegségek a legritkábban vezethetők vissza tisztán testi vagy biokémiai okokra, ezért ha csak lehetséges, törekszem az érdemi megoldásra, azaz az okok felderítésére és kezelésére, az élettörténetben (leggyakrabban a gyermekkorban) rejlő traumák feltárására és feldolgozására. Ugyanakkor kétségtelen, és egyre inkább megjelenik az orvosszakmai és a közgondolkodásban is, hogy a testi és lelki folyamatok mennyire szorosan összefüggnek egymással. Így testi betegségeinket kísérhetik pszichés zavarok, tünetek, illetve a lelki problémák testi tünetek formájában is jelentkezhetnek. Éppen ezért sokszor a kettő együttes kezelésére van szükség, és ebben a tekintetben a pszichoterápia, az akupunktúra és a gyógytorna ideálisan egészíthetik ki egymást.

Ez az alapvetően holisztikus hozzáállásom természetesen nem zárja ki, hogy adott esetben gyógyszeres terápiát (is) alkalmazzak azoknál a pácienseknél, akiknél a pszichoterápia nem kivitelezhető, vagy akiknél a tünetek súlyossága megköveteli a kezelés gyógyszeres támogatását (vagy mert a mindennapi életvitelt nehezíti meg extrém mértékben, vagy mert a pszichoterápiás munkát gátolja). Azonban ilyenkor is igyekszem a kezelést a szakma szabályai adta lehetőségeken belül a lehető legalacsonyabb dózisban és a lehető legrövidebb ideig alkalmazni.

Pszichoterápiás módszerként rövid dinamikus pszichoterápiát, katatím imaginatív pszichoterápiát (más néven szimbólumterápiát) és hipnózist alkalmazok; utóbbi kettő különösen alkalmas a pszichoszomatikus (azaz lelki alapokon kialakult testi) tünetek kezelésére.

Szakmai tapasztalataim egy részét egy éves franciaországi, pszichiátriai gondozóban végzett szakorvosi munkával szereztem, így francia nyelven is vállalok kezelést.

2007 óta magánrendelésben dolgozom a hét minden napján Budapest XI. kerületében, a Szt. Imre (régen Tétényi úti) Kórház közelében lévő Tétényi Pszichoterápiás Ambulancián (a rendelő adatlapját ld. itt: orvostudakozó ).

Bemutatkozás francia nyelven itt olvasható.