2012. február 6., hétfő

Fejfájás, migrén kezelése akupunktúra segítségével

A fejfájás és a migrén azok közé a panaszok közé tartoznak, amelyeket kiváló eredményekkel lehet kezelni akupunktúrával. A kutatások eredményei szerint az így elért eredmények gyakorta jobbak és tartósabbak, mint a hagyományos gyógyszeres terápiánál.

Az egyik klasszikus vizsgálat során 120 migrénes pácienst két csoportra osztottak: 60-an közülük akupunktúrás kezelést kaptak, 60-an pedig két vagy háromféle, különböző gyógyszereket tartalmazó terápiában részesültek. Állapotukat részletes kérdőíveken rögzítették a kezelések előtt közvetlenül, valamint azok után hat hónappal és egy évvel. Értékelték, majd számszerűsítették a panaszok intenzitását, időtartamát, az esetleges mellékhatásokat, a munkahelyi hiányzások számát, valamint azt, hogy a fejfájások mennyire rontották a páciensek életminőségét.

A vizsgálat eredménye szerint az akupunktúra jobban csökkentette a panaszokat, mint a gyógyszeres kezelés, a teljes tüneti pontszám több mint másfélszer jelentősebb mértékben csökkent az akupunktúrás csoportban. Egy évvel a vizsgálat után még mindig közel feleannyi volt ez az érték a gyógyszeres terápiát kapottakhoz képest. A mellékhatások különböző, de jelentős mértékben jelentkeztek a fájdalomcsillapítókkal kezeltek közt, míg az akupunktúrában részesülteknél egyáltalán nem fordultak elő.

Az ilyen és hasonló tudományos vizsgálatoktól azt reméljük, hogy végre leomlik a gát, amely a keleti és a nyugati orvoslás között feszül. Az orvostársadalomnak meg kell ismernie azokat a módszereket, amelyek kiegészítik megszokott beavatkozásaik hiányosságait, valamint azt, hogy melyek azok a panaszok, betegségek, ahol előnyösebb a komplementer terápiák alkalmazása.

Rendelőnkben a migrén és a fejfájások kezelését tű- és/vagy lézerakupunktúrával végezzük, életmód tanácsadással kiegészítve. Ez az összetett kezelési mód biztosítja a gyors javulást, majd a tartós tünetmentességet.

Ha megunta a fejfájásait, jöjjön el hozzánk!