2010. június 13., vasárnap

Akupunktúrás fogyókúra

Vannak, akik esküsznek erre a módszerre, és vannak, akik teljes kudarcot vallottak vele. De vajon miért? Van olyan ember, akinél nem működik az akupunktúra? Szó sincs róla. A kérdés inkább az, hogy hogyan végzik a kezelést, és milyen tanácsokkal látják el a fogyni vágyót.

Mozgás
A legfontosabb kérdésekben nem lehet(ne) különbség. Az, ami valójában a súlycsökkenéshez vezet, az a testmozgás és a megfelelő diéta. A megfelelő mozgásprogramnak fontos jellemzője, hogy rendszeres (optimális esetben legalább heti ötszöri), és alkalmanként legalább 45 percig tart. A zsírbontás ugyanis fél óra elteltével indul meg, ha hamar abbahagyjuk az edzést, nem sok eredménye lesz. Szükség esetén a személyes optimális pulzusszám is meghatározásra kerül, ami segít a hatékony munkában

Étrend
A diéta tekintetében már komoly eltéréseket lehet találni. Fontos leszögezni, hogy a minőségi fogyókúránál nem a mennyiségen van a hangsúly, hanem a minőségen. Ha az ember 5-600 kcal energiabevitellel végzi a kúrát, jó eséllyel a zsír helyett az izomszövetet bontja le. És mivel az energia felhasználását elsősorban az izmok végzik, mennyiségük csökkenésével a zsírégetés hatékonysága is mérséklődik.

Ugyanebben a helyzetben szembesülhetünk leggyakrabban a jojó effektussal is. Az alacsony kalóriabevitel hatására a szervezet optimalizálja működését, és nagyon jól hasznosít minden falatot, ami a szervezetbe jut. Ha a kúra végén megnő a bevitt energia, hamar túlkínálat lesz. Erre a kiéhezett szövetek egyetlen módon tudnak reagálni: gyorsan raktározni kezdenek, hogy sokáig húzzák majd, ha ismét ínséges idők következnek. A kilók pedig visszajönnek, gyakran több is, mint amennyi lement.

A megoldás abban rejlik, hogy nem „fogyókúrát” kell végezni. Ennek ugyanis már a meghatározásában is benne van, hogy tart egy darabig, majd véget ér. És utána miért is ne állna vissza minden a régibe?

Ezzel szemben ami igazán működik, az az életmód váltás. Szép sorban kicseréljük a helytelen étrend legfontosabb elemeit a megfelelő tápértékkel bíró, és nem kevésbé ízletes tápanyagokkal, kalória megszorítást pedig csak a legszükségesebb esetben és mértékben végzünk. Az esetek többségében ugyanis erre nincs szükség, mert a megfelelő összetevők hamarabb okoznak teltségérzetet, és így „magától” csökken az energiabevitel.

Akupunktúra
Ahhoz persze, hogy a fentiek komolyabb éhségérzet és feszültség nélkül, a lehető legkönnyebben és leggyorsabban vezessenek a kilók elvesztéséhez, kiváló segítség az akupunktúra.

Az igazán jó kezelés akupunktúrás kezelés fontos jellemzője, hogy személyre szabott. Sok út vezet ugyanis az elhízáshoz, állhat mögötte gyermekkori alul- vagy túltáplálás, szeretethiány, krónikus stressz, félelem a külvilágtól, depresszió, és számos egyéb ok. Ugyanígy a visszafelé vezető út sem egységes. Aki annak veszi, könnyen szembesülhet azzal, hogy nem működik a kezelés, és nem tudja, hol rontotta el.

Ha szükség van rá, akupunktúrával több legyet üthetünk egy csapásra. Amennyiben egészségi panaszok is nehezítik életünket, érdemes egész test kezeléses orvosi akupunktúrát választani. Itt ugyanis – amennyiben betartják a hagyományos kezelés alapelveit – nem a panaszokat nézik, hanem az egész embert. Ha úgy látják, hogy a súly mellett pl. fejfájás, emésztési vagy menstruációs panaszok, allergia, immunhiány, stb. stb. is vannak, egyben megkezelik azokat is.

Azt tanácsolom tehát, hogy feltétlenül nézzünk körül, mielőtt elköteleződünk, nehogy csak egy újabb kudarc csatlakozzon a fogyási kísérletek sorába. Ha biztosra akar menni, várjuk rendelőnkben.