2008. február 6., szerda

Az akupunktúrás tű csodája

Számos tudományos kutatás elemezték már az akupunktúra működését, de hatásaira mindezidáig még nem tudtak teljes körű magyarázatot adni. Több elmélet is született az elmúlt évtizedekben, melyek újabb és újabb elemét világították meg a hatásmechanizmusnak.

Idegrendszeri és hormonhatások: az akupunktúrás tű, és az elektro-akupunktúra jól mérhető ingereket kelt mind a helyi, mind a központi idegrendszerben. Ennek következtében fájdalomcsillapító hatású anyagok (endorfinok) és hormonok szabadulnak fel, valamint idegi reflexpályák lépnek működésbe. Ezek a reakciók megmagyarázzák az akupunktúra számos hatását. Az elmélet hiányosságát mutatja azonban, hogy már olyan kis teljesítményű lézerekkel és egyéb technikákkal is lehet hatékonyan gyógyítani, amelyeknek hatása nem érik el az idegsejtek ingerküszöbét.


Elektromágneses hatások: a legfrissebb elmélet szerint a kínai gyógyító technikák hatással vannak az emberi szervezet elektromágneses (EM) mezőire. Szerveink, szervrendszereink mind egyedi EM rezgéssel bírnak, melynek frekvenciája eltér, és összegződésük egyéni mintázatot ad. Sok kutató szerint ennek a rezgésinformációnak a hordozója nem más, mint a víz, amely meghatározott cluster-szerkezet kialakításával biztosítja a rezgéshullámok akadálymentes továbbhaladását. Ezeket a pályákat kísérleti úton kimutatták, és meglepően jól fedik a klasszikus kínai energiacsatornák útvonalait.

Az akupunktúrás pontok a különböző szervek rezgéseinek interferencia pontjai, így az itt végzett kezelés visszahat a ponthoz tartozó szerv vagy szervek működésére. Például, ha egy szerv működése gyengül, csökken saját rezgésének az amplitúdója. Ha ebben az esetben energiát közlünk a hozzá tartozó ponttal, az segít helyreállítani a szerv rezgését, így működését is.

Ezen elmélet szerint számos esetben az egészségi panaszok gyökere nem más, mint a víz cluster-szerkezetének megbomlása különböző külső vagy belső stresszorok hatására. Az akadály következtében az információáramlás megszakad, és ezt a szervezet fájdalommal vagy más panasszal jelzi. Ha az akadályt sikerül időben megszűntetni a megfelelő kezeléssel, megelőzhetjük a komolyabb, illetve a tartós egészségkárosodás kialakulását.(Forrás: Dr. Shui Yin Lo: The Biophysics Basics for Acupuncture and Health, 2004.)

Nincsenek megjegyzések: